Na wegetariańskie paszteciki z cukinią (sztuk 4) potrzeba nam:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 czerwoną cebulę
- pół kostki sera feta
- kilka sztuk suszonych pomidorów (ze słoika)
- 1 średniej wielkości cukinia
- sól, pieprz, pieprz cayenne, suszona tarta bazylia
Cukinię siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka, w którym będziemy ją gotować na parze. Gdy nie macie takiego garnka, cukinię można usmażyć na oliwie.
Podobnie, jak to robiłam w poprzednim przepisie z brokułem - cukinię posypuję pieprzem cayenne. I gotuję dopóki nie zrobi się miękka.
W czasie gdy cukinia się gotuje - siekamy drobno cebulkę. Następnie smażymy ją na wolnym ogniu na rozgrzanej wcześniej oliwie.
Gdy zarówno cebula jak i cukinia będą gotowe, pozostałe składniki, czyli ser feta i suszony pomidor, siekamy na kawałki. Następnie wszystko razem mieszamy w naczyniu, dodajemy sól, pieprz oraz tartą bazylię.
Następnie tak gotowy farsz układamy na szerokich paskach ciasta francuskiego i zawijamy w podłużną bułeczkę.
Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest chwilę odczekać, żeby nie poparzyć sobie języka :)
Życzę smacznego!
idę coś zjeść, bo zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńwyglada i brzmi pysznie :)))
OdpowiedzUsuńdobre na lunch
OdpowiedzUsuńByliśmy, pewnie, że byliśmy. Ale o tym napiszę później :-)
OdpowiedzUsuń