Do dania na 2 średnio głodne osoby osoby potrzebne nam będzie:
- 1,5 torebki ryżu brązowego
- 4 łyżki śmietany
- 1 cebula dymka (może być z odrobiną szczypiorku)
- 1 jajko
- suszone pomidory w zalewie
- sól, pieprz, pieprz cayenne
Najpierw trzeba ugotować ryż. Ale nie tak, jak jest napisane na opakowaniu ryżu, tylko w sposób, który nauczyła mnie moja mama. Do rozgrzanego garnka wlewam na dno oliwę. Jak już się rozgrzeje, wrzucam do garnka ryż luzem (wysypany z woreczka). Następnie prażę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak już ryż lekko się zarumieni zalewam szklanką wody (może być świeżo przegotowana), zakrywam przykrywką garnek i gotuję ok 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ważne jest, żeby garnek stał na małym ogniu. Jak już wchłonie całą wodę, zdejmuję z ognia i jeszcze na chwilę zostawiam pod przykryciem.
W tym czasie można zająć się gotowaniem brokułów na parze, albo zwyczajnie w wodzie. Ja zawsze robię warzywa na parze, bo przejęłam od mojej mamy specjalny do tego garnek. Jest ogromny i zajmuje mi pół kuchni, ale wszystko szybko mi się w nim przygotowuje.

Zawsze posypuje jeszcze surowe warzywa przyprawami, to po ugotowaniu są idealnie doprawione. Tym razem użyłam pieprzu oraz pieprzu cayenne, przez co brokuły były na tyle pikantne, że już do całego dania nie musiałam dodawać nic ostrego.
Podczas gdy brokuły się gotują, posiekałam cebulkę i suszone pomidory.
Dzięki temu nie musiałam też za bardzo potem doprawiać warzyw.
Do zeszklonej cebulki dodałam pokrojone suszone pomidory oraz ugotowane na parze i pokrojone brokuły i smażę przez kilka minut.
W następnej kolejności dodaję do warzyw gotowy ryż i znów lekko podsmażam podkręcając trochę palnik. Dodaję do tego jajko i mieszam całość szybko, aby jajko ładnie się scieło.
I otrzymałam takie oto danie:
Życzę smacznego!
zabrzmiało pysznie!
OdpowiedzUsuńprzepis fajny,w sam raz na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńpyszotka!
OdpowiedzUsuń