niedziela, 25 grudnia 2011

babeczki marchewkowe - smaczne i zdrowe



W przerwach między lenieniem się, siedzeniem przy stole i nadrabianiem zaległości w filmach, zebrałam się w sobie, żeby wam zaprezentować babeczki marchewkowe, które bardzo często zdarza mi się przyrządzać. Ale za każdym razem robie je trochę inaczej. Przedstawię wam przepis na wersję bazową, do której, wedle uznania i upodobań, można dodać jeszcze suszoną żurawinę, rodzynki, orzechy lub innego rodzaju bakalie. A także można je zrobić w zdrowszej wersji – zastępując zwykłą mąkę – mąką razową, albo, tak jak ja bardzo lubię, mieszam zwykłą mąkę z różnymi otrębami – wtedy są i pyszne i zdrowe :)

Na około 30 babeczek potrzebujemy:
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- opakowanie cynamonu
- 3 szklanki mąki
- 4 duże łyżki miodu (ewentualnie zamiast miodu 1 szklanka cukru)
- 4 jajka
- ¾ szklanki oliwy (albo oleju)

Marchewki i jabłka trzeba zetrzeć na tarce. Jajko zmiksować z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i miodem. Dodać oliwę i zmieszać. A następnie dodać marchewki i jabłka starte a potem mąkę i dobrze wymieszać. Jeżeli mamy zamiar dodać jakieś bakalie, to najlepiej zrobić to przed mąką – będzie się łatwiej mieszało.


Po wymieszaniu nakładamy do foremek silikonowych, albo papierowych i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 
Te babeczki są na prawdę proste do wykonania i nie ma możliwości żeby nie wyszły.




Na dole przedstawiam wam jak zapakowałam babeczki jako mini-gifty podchoinkowe :)


 I to tyle :) Najwięcej czasu zajmuje tu ścieranie marchewek, za czym przyznaję się, średnio przepadam ;) Jak mam więcej czasu to jeszcze je przybieram - lukrem, albo kremem zrobionym pół na pół z budyniu i galaretki zmieszanej z masłem.

Życzę smacznego! 

5 komentarzy:

  1. fajny przepis, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie:) Gdybym chciała użyć cukru brązowego, to też szklankę?

    OdpowiedzUsuń
  3. to troszke więcej niż szklankę, bo brązowy jest mniej słodki niż biały, ale zawsze możesz sobie jeszcze po wymieszaniu spróbować, czy już wystarczająco słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają pysznie i na pewno tak smakują:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę czasem marchewkowe ciasto ale nie dodaję do niego jabłek. Tylko marchewka :)

    OdpowiedzUsuń